Pomarańcza słodka - Citrus Sinensis

O roślinie:

Jest drzewem lub krzewem z rodzaju cytrus, dorastającym do wysokosci 15 - 20 m. Uprawiana w klimacie tropikalnym i subtropikalnym Brazylii, USA i południowo - wschodniej Azji. Owocem jest kulista jagoda koloru pomarańczowego.

 

Zastosowanie i działanie:

Olejek ze słodkiej pomarańczy zawiera Hydroksykwasy alfa (AHA), którę mogą być stosowane do odmłądzania skóry. Stymuluje system limfatyczny i pomaga odtruć tkankę i zmniejszyć nagromadzenie komórek. Olejek ze słodkiej pomarańczy ma świeży, cierpki zapach który wykorzystywany jest w aromaterapii do zmniejszenia stresu, wzbudzania energii i stworzenia stanu radości. Używany jest także jako środek poprawiający smak i zapach wielu preparatów leczniczych, a także produktów kosmetycznych i perfumeryjnych. Sok z pomarańczy zalecany jest w schorzeniach wątroby, jako środek przeciw szkorbutowi, pomaga obniżyć gorączkę a także działa korzystnie w nadciśnieniu tętniczym.

 

Historia i tradycja:

Pomarańczę produkuję się w ilości 30 ton rocznie, co czyni ją owocem o dużym znaczeniu ekonomicznym. Ojczyzną pomarańczy były Chiny, skąd w XV wieku była sprowadzona do Europy i Ameryki przez Krzysztofa Kolumba.

 

Obecna w:

 

BALSAMIQUE® Professional BODY CARE

BALSAMIQUE® Professional ANTICELLULITE